GROW_weekend_grow_personal

Wanneer we met onbeschrijflijke zekerheid dat we ergens voor willen gaan, kun je er donder op zeggen dat het gaat om de keuzes die vanuit ons hart komen. Wat we ook doen, we zullen ervoor gaan: we vinden wel een weg. Welke gevolgen dan ook meekomen met het maken van deze keuze, we zijn bereid ze tegemoet te treden.

Als je het echt wilt, vind je een weg

Als we het hebben om een keuze uit mijn hart, is dat voor mij ondernemen. In de jaren dat ik zoveel had om mee te dealen in mijn leven, heb ik geen enkel moment overwogen mijn vrijheid als ondernemer op te geven. Onbewust waren in het oog van de storm mijn principes en waarden het enige waar ik aan vast kon houden, waarop ik weer kon leren overeind te staan.

Vasthouden aan die onhoudbare drang terwijl mijn brein voor onbepaalde tijd niet goed meer functioneerde, is allesbepalend geweest en ik ben dankbaar. De keuze te ondernemen heeft het niet altijd makkelijk gemaakt, maar is onderdeel van wie ik ben en wat ik te delen heb. Elk stukje van Grow Personal kent haar fundament in mijn tegenslag; elk stukje dat ik deel is gestoeld op alles wat is samen gekomen in dit moment.

Als je iets onbeschrijflijk graag wilt, maak het niet uit of het gemakkelijk of moeilijk is. Het is jouw weg en je hebt de lessen die erop liggen te leren. Deze weg te bewandelen zal je altijd belonen met onvoorstelbare persoonlijke groei.

De reis is de beloning.

Aziatisch gezegde

Tijdelijke moeilijkheden: groeipijn

Wanneer er iets is wat we heel erg graag willen doen, moeten we daarvoor soms tijdelijk iets doen wat we spannend vinden of waar anderen ons om bekritiseren. Dat hoort er nou eenmaal bij. We kunnen wankelen in het geloof voor onze dromen door tegenslag of tegenvallers, dat is zo menselijk. Het maakt ons mens onze mentale gezondheid te bevragen als we tegen de stroom inzwemmen. Maar weet ongelooflijk goed:

Als je weerstand en spanning voelt, ben je aan het groeien!

De nadruk ligt hier wel op tijdelijkheid. Dat wat moeilijk of oncomfortabel is gaat binnen afzienbare tijd ook weer voorbij. Als niet, is het vaak iets wat we ons niet goed hebben voorgesteld: past dat wat we ‘willen’ wel echt bij ons?

Herdefinieer ‘moeilijk’ voor jezelf

In onze Westerse cultuur leren we dat als iets makkelijk kan, dat vaak de betere weg is.

Maar is dat wel zo?

Als we altijd de weg van de minste weerstand zoeken en zo in essentie de moeilijke dingen in ons leven vermijden of lezen als een STOP-bord, ontnemen we onszelf de kans om te groeien.

Moeilijk staat namelijk niet gelijk aan zwaar. Moeilijk staat evenmin gelijk aan onmogelijk. De moeilijke dingen nodigen ons uit om te reiken, om te groeien voorbij onze huidige grenzen.

Moeilijk is vaak een voorbode van verrijking.

Zelfcompassie

Als je door iets moeilijks moet – en besluit te willen – bewegen, zou je dit kunnen erkennen tegenover jezelf. Misschien kun je jezelf wat ruimte en ontspanning geven. Je kunt jezelf iets als het volgende vertellen.

Wat ik nu moet doen vind ik moeilijk, spannend, pijnlijk of niet leuk. Dat zal effect hebben op hoe ik slaap, op hoe mijn dagen voelen: het zal effect hebben op mijn balans. En dat is hartstikke logisch! Ik zal aandacht houden voor wat ik nodig heb om hierin te compenseren en mezelf op andere momenten meer geven van wat ik nodig heb om weer op te laden. Want ik ben bezig met iets wat ik heel graag wil en ik kies ervoor moedig te zijn. Het is moeilijk. Maar moeilijk helpt me groeien en door ‘moeilijk’ laat ik mezelf niet door tegen houden.

Dat het moeilijk is, wil niet zeggen dat ik het niet kan.

Wat haal jij hieruit?

De GROW Community en ik zouden heel graag van jou horen. Wat doet deze post met je en komt hier een stap uit voort die jij zou kunnen ondernemen? Is mijn verhaal herkenbaar voor jou, of zou jij het juist anders verwoorden?

Als het goed voor jou voelt om te delen, voel je vrij om het verhaal dat je te delen hebt via het opmerkingenveld hieronder. Het GROW Blog is van de GROW Community: we delen hier openlijk en zonder taboe. Jouw verhaal kan een ander helpen om zich thuis en herkend te voelen; om geraakt door jouw voorbeeld actie te ondernemen. Jouw verhaal doet ertoe en kan veel betekenen in het leven van een ander.

Belangrijk: neem je verantwoordelijkheid om liefde en positieve kracht te verspreiden in onze wereld. Kies je woorden zorgvuldig en probeer niemand te schaden, maar juist opbouwend te delen.

1 Comment
  • Ik herken me erg in wat je omschrijft in de zin ‘elk stukje van mijn bedrijf is een stukje van mij’. Zelf ben ik ook sinds kort gestart met ondernemen. Een woord waarvan ik altijd dacht dat het betekende ‘voor jezelf werken’. Ik weet inmiddels dat het samen gaat met ‘aan jezelf werken’. Ik kan mijn eigen uren nu kiezen en kies er hierin ook bewust voor om met zelfontwikkeling bezig te zijn. Sinds ik dat doe, maak ik ook meer stappen in het ‘voor mezelf werken’ en die combinatie maakt voor mij het ondernemen heel inspirerend! Al is de stress er natuurlijk ook nog vaak genoeg..;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *