Meditatie in organisaties - meer focus en ontspanning

Als we met regelmaat mediteren, beginnen we allemaal verschillen op te merken. We raken minder snel gespannen om dingen die ons eerst negatief beïnvloedden. We kunnen ons niet meer zo druk maken op een gespannen manier. We merken ineens dat we met een zachte glimlach op ons gezicht op de fiets zitten. En meer nog dan iets anders: we ontdekken dat er ruimte zitten tussen gegevens die bij ons binnenkomen en het moment dat we reageren.

Meditatie laat ons ervaren dat we de korte ruimte tussen input (stimulus) en onze reactie kunnen verlengen. Het geeft ons ruimte deze pauzering uit te rekken en onze respons te kiezen. En al hebben we niet zozeer een reden nodig om met meditatie te willen beginnen als wel een wens bewuster in het leven te staan, het is wel een effectieve en progressieve weg om te wijzen via onze organisaties.

Meditatie helpt keuzes maken

Meditatie verlengt dus de ruimte tussen stimulus (input) en respons. Stel je voor welke effecten dit heeft op de keuzes die we met z’n allen iedere dag maken. Ervan uitgaande dat we weten waar we heen willen bewegen (deze week, deze maand, dit jaar), biedt de verlengde ons een pauze om onze prioriteiten voor ogen te houden tijdens het werk in elke dag.

Het moment dat een collega bijvoorbeeld vraagt of we ‘even’ aanschuiven bij het een of het ander, zeggen we niet langer haast in een reflex “Ja, is goed”, niet helemaal wetende hoe de afspraak geschikt is voor ons. Nee, we keren even naar binnen en ervaren een moment van bezinning: past dit bij mijn focus van het moment? Helpt dit mij effectief te zijn, plezier in mijn werk te hebben of het resultaat te bereiken? En maken kunnen we onze keuze in bewustzijn maken.

Focus is de sleutel tot productiviteit én creativiteit

Dit moment – deze pauzering – is essentieel voor productiviteit in organisaties. Want als we al 20% gerichter kiezen of dat wat we doen werkelijk bijdraagt aan dat wat we willen bereiken, ontstaat er focus in de tussentijd. Het geeft ons de mogelijkheid om zonder afleiding en in balans te richten op dat wat er toe doet. Het geeft ruimte voor flow.

Focus brengt tevredenheid met zich mee, voortkomend uit zowel het bewustzijn als het resultaat van vooruitgang. Uiteindelijk biedt deze focus ruimte voor ontspanning, creativiteit en sociale interactie, waardoor ideeën en onderlinge samenhang groeien.

Hoe beginnen we met meditatie in onze organisatie?

Meditatie in onze organisaties kan uiterst praktisch verlopen. Het is hoe dan ook een goed idee om het aan te bieden op een enthousiaste manier met ruimte voor verkenning: kijk eens of het voor jou is, de ruimte is er.

Het is voor organisaties juist een goed idee meditatie vooral in het begin niet heel statisch en juist laagdrempelig te laten zijn. Velen van ons zitten al de hele dag stil. Meditatie in beweging, met vloeiende rekkingen en strekkingen die het lichaam en de geest op ontspannende wijze vrijmaken van eerdere spanningen, helpen ons al in 10 minuten frisser de rest van onze dag in stappen.

Het aanbod kan gaan van het op locatie laten komen van een meditatieleraar, bijvoorbeeld eens in de week tijdens de lunch of juist een half uur voor aanvang van het werk. Ook kan er een afspraak gemaakt worden met een meditatieschool buiten de werklocatie, waar medewerkers heen kunnen in hun eigen tijd. Enthousiastere organisaties kunnen dagelijks een grote ruimte ter beschikking stellen (bijvoorbeeld de entree of de lunchruimte) op verschillende tijden van de dag, waar iedereen die zich inschrijft dagelijks op meerdere tijden kan aansluiten.

Het mag duidelijk zijn: iedere organisatie kan dit op zijn eigen manier indelen wie het graag wil, kan medewerkers helpen ontspannender én met meer focus te werken. En hier hebben zowel medewerkers als werkgevers plezier van!

Wat haal jij hieruit?

Wat schiet er door jou heen als je deze uiteenzetting leest? Zijn er acties die jij wilt ondernemen of dingen die je anders bekijkt nu je deze post gelezen hebt? De GROW Community en ik zouden heel graag van jou horen.

Voel je vrij om het verhaal dat je te delen hebt via het opmerkingenveld hieronder. Het GROW Blog is van de GROW Community: we delen hier openlijk en zonder taboe. Jouw verhaal kan anderen inzicht geven en zich herkend helpen voelen, om geraakt door jouw voorbeeld verandering in gang te zetten. Jouw verhaal doet ertoe en kan veel betekenen in de organisaties van onze wereld.

Belangrijk: neem je verantwoordelijkheid om liefde en positieve kracht te verspreiden in onze wereld. Kies je woorden zorgvuldig en probeer niemand te schaden, maar juist opbouwend te delen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *