Ziekteverzuim_burn-out_oververmoeidheid_verlagen

Ken je dat gevoel wanneer je struikelt over een stoeprand, nog een paar stappen vooruit struikelt voor je dan toch echt languit en nog ongelukkiger voorover valt? In de jaren na mijn val heb ik veel van deze struikelvallen gemaakt. Na de eerste klap kwamen er gevolgen, zoals vrij snel een depressie en jaren later een burn-out.

Het verschil helpt je aan de oplossing

Veel mensen die er nog nooit mee te maken hebben gehad, of die er juist voor het eerst mee te maken hebben, vragen zich wat het verschil is tussen een burn-out en een depressie. Opheldering over het verschil is belangrijk voor geruststelling en de aanpak: als je weet wat er aan de hand is, weet je eindelijk wat je kunt doen om je beter te gaan voelen.

Het antwoord dat ik nu ga geven is mijn eigen ervaring en is mogelijk iets anders dan een arts je zal vertellen. Let er op dat het hier gaat om een depressie waar je in raakt na tegenslag in jouw leven. Over andere vormen, zoals manische depressie, kan ik niets delen.

Depressie symptomen

Een depressie is de complete afwezigheid van gevoel.

Achteraf was mijn depressie te herkennen aan dat ik geen enkel kompas meer had om nog richting mee aan te voelen. Ik kon geen emoties meer voelen. Geen boosheid, geen angst, geen verdriet en geen plezier. Nergens kon ik om geven, terwijl ik ergens heel goed wist dat dat me eigenlijk heel veel pijn zou moeten doen.

Misschien is het het beste te herkennen als wanneer je zo’n groot verdriet hebt en je zoveel hebt gehuild, zoveel boos en bang bent geweest, dat je niet anders kunt dan slapen. Je weet dat als je wakker zou blijven, je de pijn elk moment zou voelen. De depressie is als die slaap – alleen ben je wakker. Er wordt van buitenaf verwacht dat je gewoon meedraait. Dat je je dagelijkse levenskeuzes maakt zoals je ze altijd maakte – vanuit een vacuüm zeepbel van stuurloosheid.

Vergis je niet: deze stuurloosheid en de nietszeggendheid van je leven is een volledige illusie en niet jouw toekomst! Lees daarom sowieso verder in dit blog als je jezelf of een ander in deze symptomen herkent.

Burn-out symptomen

Een burn-out is een wervelwind van gevoel dat je overmant.

Heel typerend voor een burn-out is het gevoel dat alles te veel is en alles te snel gaat. In mijn geval kon ik simpelweg niet meer doen wat ik moest doen en doorgaan met wat ik eerder had gedaan. Paniek, verdriet en woede grepen me om de haverklap aan. Er is een disbalans van gevoel en emoties die overal tussendoor naar buiten schiet.

Het herkenbaarste verschil: emotie

Hier zie je dus een essentieel verschil tussen een burn-out en een depressie. Bij een depressie heb je te maken met de afwezigheid van gevoel; bij een burn-out wordt je vaak overmand door gevoel. Het hoeven niet per sé herkenbare emoties als angst of verdriet te zijn, maar het kunnen ook gedachten zijn als: ‘Ik kan niet meer!’, ‘Hoe moet ik dit volhouden?’ of negatieve gedachten richting personen van wie je eigenlijk heel veel houdt. Het is allemaal menselijk en niets om je voor te schamen.

Wat achteraf ook een heel typisch aspect was van mijn burn-out was dat ik niet meer wist wat ik leuk vond als ik alleen was. Ik haatte het om alleen te zijn: dan voelde ik ineens de leegte van dat ik niets meer leuk vond en niets kon bedenken wat me ooit nog zou motiveren. Deze frustratie te voelen, of verdriet, of angst, is een geschenk. Dat klinkt misschien vreemd als je er middenin zit, maar gevoel is een geweldige motor die we kunnen gebruiken voor onze groei uit een burn-out.

Behandeling burn-out en depressie

Als je jezelf of een dierbare in bovenstaande symptomen herkent, maak een afspraak bij je huisarts of een psycholoog in de buurt, bel iemand die je vertrouwt of contacteer hulpinstanties. Zeg 1 simpele zin:

Ik denk dat ik een burn-out/depressie heb; ik heb hulp nodig om eruit te komen.

Burn-out of depressie zelf oplossen

Een depressie na tegenslag en een burn-out zijn absoluut op te lossen! Geloof dat de weg er is, geloof het met heel je hart. Sta jezelf dit vertrouwen toe. Het is de enige weg om te gaan. Laat je niet uit het veld slaan, blijf de weg zoeken tot je er bent! Ik help je.

Je wordt helemaal beter. Er is geen andere weg. Maak deze keuze.

De eerste stap van iets oplossen, is het erkennen. Je hoeft het niet te classificeren: erken dat je je niet voelt zoals vroeger en dat je dat wilt veranderen. Zoek dan de bovenstaande hulp zonder verder na te denken. Ik was zo koppig en trots dat ik dit niet deed en hiermee werd alles alleen maar erger.

Stap 1: zoek de juiste hulp.

Stap 2: ontvang hulp: ga of blijf niet in je eigen bubbel.

Stap 3: probeer de dingen die je daarnaast zelf kunt doen om een burn-out of depressie zelf op te lossen.

Hierover lees je meer in andere GROW Blog posts (nog te publiceren). Ook kun je deelnemen aan GROW (bij een burn-out) en aan GROW: Adversity (bij een depressie). GROW: Adversity zal in de winter van 2019 op growpersonal.com verschijnen en zal in samenwerking uitgevoerd worden met een arts, psycholoog en andere ervaringsdeskundigen.

Wat haal jij hieruit?

De GROW Community en ik zouden heel graag van jou horen. Wat doet deze post met je en komt hier een stap uit voort die jij zou kunnen ondernemen? Is mijn verhaal herkenbaar voor jou, of zou jij het juist anders verwoorden?

Als het goed voor jou voelt om te delen, voel je vrij om het verhaal dat je te delen hebt via het opmerkingenveld hieronder. Het GROW Blog is van de GROW Community: we delen hier openlijk en zonder taboe. Jouw verhaal kan een ander helpen om zich thuis en herkend te voelen; om geraakt door jouw voorbeeld actie te ondernemen. Jouw verhaal doet ertoe en kan veel betekenen in het leven van een ander.

Belangrijk: neem je verantwoordelijkheid om liefde en positieve kracht te verspreiden in onze wereld. Kies je woorden zorgvuldig en probeer niemand te schaden, maar juist opbouwend te delen.

Reageer hieronder

Je e-mailadres wordt niet getoond of gedeeld met anderen.