Herstellen_van_hersenschudding_grow_personal

Misschien heb je de uitzending van Dokters van Morgen begin dit jaar gezien: Rianne Schorel vertelt dat ze speelde in het vrouwenvoetbalteam van ADO Den Haag toen ze in een wedstrijd tegen AZ een bal tegen haar hoofd kreeg. Ze liep een hersenschudding op en in de tijd erna verergerden de symptomen, in plaats van dat het beter werd. Ze raakte in een depressie. 10 jaar later kan ze eindelijk vertellen dat ze haar leven sterker heeft teruggekregen dan ze ooit heeft gehad.

Net als Rianne volgde op mijn hersenschudding een depressie nadat mijn symptomen aan bleven houden. Een depressie is nu het eerste waar ik op let wanneer anderen met een aanblijvende hersenschudding bij mij komen. Er is zo ontzettend veel onderschat aan een hersenschudding en de mogelijkheid voor het ontwikkelen van een depressie is een van de gevaarlijkste onderschattingen.

Let op: als je een hersenschudding hebt, wil niet zeggen dat je nu een depressie hoeft te verwachten. Dit blog is om duidelijk te maken dat een aanblijvende hersenschudding een risicofactor is voor een depressie.

Belastbaarheid en erkenning bij een hersenschudding

Het moment dat een hersenschudding optreedt worden je hersenen letterlijk als in een glazen potje worden geschud en/of botsen ze met een klap tegen je schedel aan. Dit moment is vaak in 1 of meerdere seconden voorbij. Schaamte, het niet bewustzijn van het fenomeen, maatschappelijke verwachtingen en oude protocollen in de medische wereld zorgen er vervolgens voor dat we in dat moment vaak niet de hulp vragen en krijgen die we nodig hebben.

Terwijl, wat vaker gebeurt dan gedacht is dat in dit moment een leven tijdelijk instort. Correct gezegd gaat onze belastbaarheid op alle vlakken van ons leven omlaag: wat we eerst schijnbaar moeiteloos organiseerden, is niet langer mogelijk. Boodschappen doen, verjaardagen, naar een lichtgevend computerscherm kijken, nadenken met kantoorgeluid, praten met een partner die geëmotioneerd is, kleren uitkiezen om aan te trekken, borden in de kast zetten: de kleinste en grootste dingen belasten ons teveel. Je brein werkt normaal gesproken in álle aspecten van je leven voor je. En nu dus niet meer – alles stort als een kaartenhuis in elkaar. Want hoe help je jezelf als je niet langer opbouwend na kunt denken?

Het sociale isolement dat vaak volgt, heeft diepgaande gevolgen. Wij mensen zijn gemaakt voor verbinding. Neem ons onze verbinding met anderen af en de aftakeling wordt razendsnel in gang gezet. Het is juist het samenzijn met anderen die begrijpen wat je nodig hebt, die voelen wat jij voelt, het herkennen van hun situatie als vrijwel hetzelfde als het jouwe dat onbeschrijflijk helend werkt. En als niet die diepgaande vanzelfsprekende connectie met lotgenoten, dan wel de erkenning door hulpverleners. Dat wat jij ervaart is weliswaar niet zichtbaar, maar er is wel degelijk iets veranderd in jou en daardoor zichtbaar in jouw leven. Dat wat er in jou speelt is werkelijk gaande – en we gaan er wat aan doen.

Een aanblijvende hersenschudding is een risicofactor voor een depressie

Zoveel in het verhaal van Rianne is hetzelfde als in mijn verhaal. Ook bij haar kwam het isolement zo snel na de klap: alles viel in duigen. Ook zij kon de juiste hulp initieel niet vinden en kwam met deze niet passende hulp in een stroomversnelling bergafwaarts terecht.

Je gaat gewoon helemaal… ja… kapot.

Rianne Schorel

Een hersenschudding is een fysiek verschijnsel: je hersenen zijn gekneusd. Wat er vrijwel direct ook in gang gezet wordt, echter, zijn psychologische gevolgen. Al vanaf het eerste moment dat we de klachten opmerken, beginnen we aan onszelf te twijfelen. De gewaarwording dat iets alledaags niet meer werkt, zoals het vormen van een woord, het rechtop staan zonder te wankelen, het doen van een boodschap of het sturen van een mail – is een van vreemdste gewaarwordingen die je je maar kunt voorstellen. Waarom werkt dit niet? Wat is er mis met mij?

Dat zijn de eerste momenten van het besef dat er iets mis is. Stel je voor wat er met je gebeurt wanneer je daarna je baan niet langer kunt uitvoeren, thuis vrijwel niets meer te bieden hebt, niet meer mee kunt doen met je familie, laat staan iets hebt om op te hopen omdat je geen manier weet te vinden om jezelf hier uit te werken.

Een depressie is helemaal op te lossen!

Zoals je kunt zien bij Rianne en bij mij zijn een hersenschudding én een depressie helemaal op te lossen. Sterker nog: wij zeggen allebei dat we er beter uit gekomen zijn dan we ooit zijn geweest. Het zijn geen pijnlijke “je hebt deze tegenslag vast ergens voor nodig gehad” kreten vanaf de kant – het is bij ons voortgekomen uit jarenlange revalidatie en wederopbouw van onze levens.

Een depressie na tegenslag is zo veelvoorkomend: je hoeft je er helemaal niet raar of een zeur om te voelen. Bijna niemand van ons is de eerste keer dat we iets ingrijpends meemaken bestand tegen alles wat er met die tegenslag meekomt. Waar hadden we het moeten leren?

Een depressie kan de beste overkomen onder slechte omstandigheden.

Iedereen kan terugkomen van een depressie en het is niet zo onoverkomelijk als het voelt wanneer je in het oog van de storm bent.

Niemand verwelkomt tegenslag. Maar wetenschappelijk bewijs laat ons zien dat mensen na verloop van tijd goeds weten te halen uit hun worsteling met de tegenslag.

Professor Stephen Joseph

Zoek altijd hulp bij een depressie

Lees de volgende zin af. Als je jezelf of een dierbare in bovenstaande symptomen herkent, maak een afspraak bij je huisarts of een psycholoog in de buurt, bel iemand die je vertrouwt of contacteer hulpinstanties. Zeg 1 simpele zin:

Ik denk dat ik een depressie heb; ik heb hulp nodig om eruit te komen.

Ook kun je deelnemen aan GROW: Adversity. GROW: Adversity zal in het najaar van 2019 op growpersonal.com verschijnen en zal in samenwerking met een arts, psycholoog en andere ervaringsdeskundigen aangeboden worden.

Wat haal jij hieruit?

De GROW Community en ik zouden heel graag van jou horen. Wat doet deze post met je en komt hier een stap uit voort die jij zou kunnen ondernemen? Is mijn verhaal herkenbaar voor jou, of zou jij het juist anders verwoorden?

Als het goed voor jou voelt om te delen, voel je vrij om het verhaal dat je te delen hebt via het opmerkingenveld hieronder. Het GROW Blog is van de GROW Community: we delen hier openlijk en zonder taboe. Jouw verhaal kan een ander helpen om zich thuis en herkend te voelen; om geraakt door jouw voorbeeld actie te ondernemen. Jouw verhaal doet ertoe en kan veel betekenen in het leven van een ander.

Belangrijk: neem je verantwoordelijkheid om liefde en positieve kracht te verspreiden in onze wereld. Kies je woorden zorgvuldig en probeer niemand te schaden, maar juist opbouwend te delen.

Reageer hieronder

Je e-mailadres wordt niet getoond of gedeeld met anderen.